Διατροφή κατά της ουρικής αρθρίτιδας

Διαιτητικοί κανόνες για την ουρική αρθρίτιδα

Προκειμένου να επιτευχθεί άμεσο θεραπευτικό αποτέλεσμα, οι διαιτολόγοι που πάσχουν από μια ασθένεια όπως η ουρική αρθρίτιδα συνταγογραφούν ειδικές τροφές. Στην ιατρική πρακτική, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όταν, χάρη σε μια αυστηρή δίαιτα, επιτεύχθηκε θετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα σε ασθενείς με βλάβη στα νεφρά ή στις αρθρώσεις. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η διατροφή για αυτήν την ασθένεια βοηθά στη μείωση της παραγωγής πουρινών εξωγενούς προέλευσης

Η τήρηση αυστηρής διατροφής για ουρική αρθρίτιδα, που επηρεάζει τις αρθρώσεις των ποδιών, δεν καθορίζεται από την αυστηρή νηστεία, ούτε κατά τη διάρκεια των επαναλαμβανόμενων περιοδικών επιθέσεων, ούτε στον χρόνο μεταξύ τους. Είναι απαραίτητο να επιλέξετε προσεκτικά τα τρόφιμα, η χρήση των οποίων είναι ζωτικής σημασίας για τον ασθενή, το οποίο είναι ένα σημαντικό σημείο της θεραπείας.

Τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα πρέπει να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη δίαιτα για να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος. Σε οποιοδήποτε άτομο, κατά τη διάρκεια μιας ρουτίνας εξέτασης, μπορείτε κατά λάθος να παρατηρήσετε αύξηση των δεικτών αυτής της παραμέτρου. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να ακολουθήσετε τη δίαιτα στη δίαιτα. Αυτή η προσέγγιση για τη δημιουργία του μενού του ασθενούς οδηγεί σε σημαντική μείωση της πιθανότητας επανάληψης επιθέσεων της νόσου και σας επιτρέπει να αποτρέψετε την αμήχανη εναπόθεση πουρινών, δηλαδή μια σημαντική ποσότητα των ενώσεών τους σε όργανα και ιστούς.

Οι κύριες αρχές της διατροφικής θεραπείας για ουρική αρθρίτιδα

Ένας ασθενής με ουρική αρθρίτιδα πρέπει να τρώει συστηματικά, διαιρώντας ολόκληρη την ημερήσια μερίδα σε τουλάχιστον 4 γεύματα. Αυτό θα βοηθήσει να σταματήσει η διαδικασία κορεσμού του ορού αίματος με βάσεις πουρίνης. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται να τρώτε πάρα πολύ με ουρική αρθρίτιδα, διαφορετικά είναι πιθανή αύξηση του σωματικού βάρους του ασθενούς, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τις αρθρώσεις κατά τη διάρκεια της κίνησης. Αλλά ούτε η πείνα πρέπει να επιτρέπεται. Το σωματικό βάρος των παχύσαρκων ατόμων πρέπει να μειωθεί σταδιακά, αλλά όχι περισσότερο από 2 κιλά ανά μήνα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένας ασθενής με ουρική αρθρίτιδα πρέπει να καταναλώνει περίπου 2 λίτρα νερού κατά την ύφεση και τουλάχιστον 3 λίτρα νερού κατά την επιδείνωση της νόσου. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η χρήση μεταλλικού νερού, το οποίο περιέχει αλκάλια, ευνοεί την απομάκρυνση ουρητικών ουσιών από το σώμα του ασθενούς.

Απαγορευμένα τρόφιμα για ουρική αρθρίτιδα

Ένα πολύ σημαντικό σημείο είναι η σωστή διατροφή για έναν ασθενή με ουρική αρθρίτιδα. Είναι απαραίτητο να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα των προϊόντων που περιέχουν πολλές βάσεις πουρίνης. Αυτά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Ζωμοί από κρέας, ψάρι και μανιτάρια (πουρίνες σε εύπεπτη μορφή).
 • εντόσθια πνεύμονες και εγκέφαλος, ήπαρ και νεφρά.
 • Σάλτσες και κονσέρβες με βάση το κρέας.
 • ζωικά λίπη;
 • Φρούτα κήπου από τα όσπρια και τα μπιζέλια, φασόλια και φακές, σόγια
 • καπνιστό κρέας, όλα τα είδη λουκάνικων.

Υπάρχουν τροφές που επηρεάζουν την οξύτητα στο σώμα. Για να αποφύγετε μια απότομη αύξηση της ποσότητας οξέος στους ιστούς, θα πρέπει επίσης να εξαιρέσετε τα ακόλουθα τρόφιμα από τη διατροφή:

 • μπαχαρικά, μουστάρδα, πιπέρι, χρένο;
 • Σάλτσες με βάση τα λαχανικά.
 • σπανάκι, φρέσκα βότανα, οξαλίδα;
 • παστά ψάρια και διάφορα πιάτα με το περιεχόμενό του.
 • αλκοολούχα ποτά (ειδικά κρασί και μπύρα).
 • προϊόντα που περιέχουν σημαντικές ποσότητες βουτύρου και κακάου.
 • αλμυρό και πικάντικο τυρί.

Είναι απαραίτητο να περιοριστεί η κατανάλωση επιτραπέζιου αλατιού και λιπών από τους ασθενείς, προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση ουρίας στους ιστούς.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τρώτε τηγανητά τρόφιμα για ουρική αρθρίτιδα.

Λίστα τροφίμων που έχουν εγκριθεί για ουρική αρθρίτιδα

Οι βάσεις πουρίνης περιέχονται σε μικρές ποσότητες σε γάλα, τυρί Ελβετίας, αυγά κοτόπουλου, ψωμί, χαβιάρι, καρύδια και φουντούκια. Μπορείτε να φάτε κεχρί και καρότα, μαργαριτάρι κριθάρι και φαγόπυρο. Κατά τη διάρκεια της διατροφής, μπορείτε να φάτε μια μικρή μερίδα ψαριού ή κρέατος που παρασκευάζεται με ψήσιμο ή βρασμό κάθε επτά ημέρες.

Καθώς αυξάνετε την ποσότητα των υγρών που πίνετε, ο ασθενής μπορεί να απομακρύνει τις ενώσεις ουρικού οξέος. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει απλώς να χρησιμοποιήσετε καθαρό ή βραστό νερό.

Είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί το θρεπτικό περιεχόμενο των τροφίμων που καταναλώνονται από ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα. Ειδικά εάν είστε παχύσαρκοι. Με αυτήν την ασθένεια, μπορείτε να συμπεριλάβετε μικρές ποσότητες τομάτας στη διατροφή σας. Από τα μπαχαρικά, συνιστάται να χρησιμοποιείτε μόνο δάφνη για την προετοιμασία πιάτων διατροφής.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ χρήσιμα στην ουρική αρθρίτιδα, αλλά μόνο σε ωμή μορφή. Μερικές φορές ο ασθενής χρειάζεται ημέρες νηστείας. Ταυτόχρονα, συνιστάται να πίνετε μόνο χυμούς φρούτων και λαχανικών κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και η χρήση ασκορβικού οξέος.

Νηστεία ουρικής αρθρίτιδας

Κατά την επιδείνωση αυτής της δυσάρεστης νόσου, ορισμένοι ασθενείς επιλέγουν ανεξάρτητα τη θεραπεία με νηστεία για να καθαρίσουν το σώμα τους από περίσσεια πουρινών. Ωστόσο, αυτή η απόφαση στη διατροφή είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Με αυτήν την πρακτική, η γενική κατάσταση του ασθενούς επιδεινώνεται απότομα. Κατά τη διάρκεια της νηστείας, η πρόσληψη τροφής στο σώμα σταματά, καθιστώντας αδύνατη την κάλυψη ενεργειακών αναγκών, με αποτέλεσμα να αρχίζει η κατανάλωση των αποθεμάτων του. Σε αυτήν την περίπτωση, οι πρωτεϊνικές ενώσεις είναι το πιο προσιτό υλικό. Για το λόγο αυτό, στην αρχή της νηστείας, το επίπεδο ουρικού οξέος στον ορό του αίματος αυξάνεται γρήγορα και εναποτίθεται στην αρθρική μεμβράνη των αρρώστων αρθρώσεων, καθώς και στον ιστό του ανθρώπινου σώματος. Όλα τελειώνουν με την επιδείνωση της ουρικής αρθρίτιδας.

Συμβαίνει επίσης το ακόλουθο. Η αρθρία των αρθρώσεων συλλέγει σημαντικές αποθέσεις όξινων αλάτων. Παράλληλα με αυτήν τη διαδικασία, τα ουρικά διεισδύουν στα σπειράματα των νεφρικών σωληναρίων του ασθενούς, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας οξείας μορφής ασθένειας όπως η νεφροπάθεια της ουρικής αρθρίτιδας.