Δημοφιλείς δίαιτες για απώλεια βάρους: Τύποι και αποτελεσματικότητα

Χάστε βάρος φαγητό

Οι δημοφιλείς δίαιτες απώλειας βάρους είναι βραχυπρόθεσμες αλλά δύσκολο να γίνουν ανεκτές λόγω πολλών περιορισμών ή μακροχρόνιων περιπτώσεων όπου το βάρος δεν απομακρύνεται τόσο γρήγορα. Το όφελος μιας μακροχρόνιας διατροφής είναι η ικανότητα να χάσετε 20 κιλά ή περισσότερο χωρίς να ανακτήσετε το σωματικό σας βάρος. Υπάρχουν επίσης δίαιτες που μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος τοπικά, για παράδειγμα να χάσετε βάρος μόνο στους γοφούς ή στο στομάχι σας.

Μούσλι με μούρα για απώλεια βάρους

Γιατί συμβαίνει η παχυσαρκία;

Η ακατάλληλη διατροφή με την καθημερινή κατανάλωση λιπαρών και τηγανητών τροφίμων, μαγιονέζας και μεγάλου αριθμού προϊόντων αλευριού είναι ο κύριος λόγος για την εμφάνιση επιπλέον κιλών. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τον παθητικό τρόπο ζωής και την έλλειψη τακτικής άσκησης.

Λόγω ακατάλληλης διατροφής, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, τα αιμοφόρα αγγεία φράσσονται με χοληστερόλη, το σώμα δεν καίει πλέον υποδόρια λιπώδη κύτταρα και προκαλεί τη συσσώρευσή τους. Λόγω λαθών στη διατροφή, το πεπτικό σύστημα φράσσεται με τοξίνες, διαταράσσεται η εντερική περισταλτική και εμφανίζεται οίδημα.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα επιταχύνει την απώλεια βάρους.

Μηχανισμός αδυνατίσματος

Η βασική αρχή της διατροφής είναι η μείωση της ημερήσιας ποσότητας θερμίδων. Όταν το σώμα έχει έλλειμμα θερμίδων, ενεργοποιείται η φυσική διαδικασία καύσης λιποκυττάρων.

Πρόσθετα εφέ:

 • Εξάλειψη τοξικών ουσιών ·
 • Αφαίρεση συσσωρευμένου υγρού, το οποίο θα βοηθήσει στην εξάλειψη του οιδήματος.
 • Ομαλοποίηση της εντερικής περισταλτικότητας.
 • Επιτάχυνση του μεταβολισμού
 • Καθαρισμός αιμοφόρων αγγείων από πλάκες χοληστερόλης.

Τύποι δίαιτας

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές δίαιτες απώλειας βάρους.

Γρήγορα

Το πλεονέκτημα της γρήγορης διατροφής είναι ότι μπορείτε να απαλλαγείτε από 2-5 κιλά σε λίγες μέρες. Έχουν όμως ένα σημαντικό μειονέκτημα: το χαμένο βάρος θα επιστρέψει γρήγορα εάν δεν τηρείτε τη σωστή διατροφή στο τέλος της δίαιτας.

Σύροντας

Οι αργές δίαιτες μπορούν να διαρκέσουν 1 έως 3 μήνες ή περισσότερο. Η διατροφή σας είναι πολύ διαφορετική. Η βασική αρχή είναι να τρώτε σωστά για να περιορίσετε την ημερήσια ποσότητα θερμίδων.

Παρά το γεγονός ότι το βάρος δεν υποχωρεί πολύ γρήγορα, μπορείτε να απαλλαγείτε από 20 κιλά ή περισσότερο. Ταυτόχρονα, σχεδόν δεν υπάρχει πιθανότητα το χαμένο βάρος να επανέλθει όπως και με τις γρήγορες δίαιτες.

Αξιολόγηση των πιο δημοφιλών δίαιτων

Οι πιο δημοφιλείς δίαιτες είναι:

 • Η διατροφή του Protasov
 • για τους τεμπέληδες
 • Είδος σίκαλης;
 • Κεφίρ.

Διατροφή Protasov

Σας επιτρέπει όχι μόνο να απαλλαγείτε από το υπερβολικό βάρος, αλλά και να ομαλοποιήσετε το πεπτικό σύστημα, να αλλάξετε τη στάση απέναντι στα τρόφιμα, να βελτιώσετε τη γενική κατάσταση του σώματος και να απομακρύνετε τις τοξίνες. Η διάρκεια της δίαιτας είναι 5 εβδομάδες, το αποτέλεσμα είναι μείον 15 κιλά. Δεν μπορείτε να επαναλάβετε τη δίαιτα περισσότερο από μία φορά κάθε έξι μήνες.

Αρχές:

 • Για τις πρώτες 14 ημέρες, καταναλώστε 1, 5 κιλά ωμά λαχανικά, 3 μήλα, 1 αυγό και 600 ml γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση με ελάχιστη περιεκτικότητα σε λιπαρά την ημέρα.
 • 3-5 εβδομάδες: η διατροφή παραμένει η ίδια, μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση αντικαθίστανται με την ίδια ποσότητα άπαχου κρέατος και άπαχου ψαριού.
 • Πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα χωρίς πρόσθετα.

Αντενδείξεις: ασθένειες του πεπτικού συστήματος, εγκυμοσύνη και γαλουχία.

Διατροφή για τους τεμπέλης

 • Πίνετε 2 ποτήρια νερό 30 λεπτά πριν από τα γεύματα και το πρωί (αμέσως μετά το κρεβάτι).
 • Μην πίνετε νερό ή άλλα υγρά εντός 2 ωρών από το φαγητό.
 • Απορρίψτε το πρόχειρο φαγητό - λίπος, τηγανητό, μαγιονέζα και σάλτσες με βάση αυτό, ζάχαρη. Περιορίστε το αλάτι. Αντί για καφέ, χρησιμοποιήστε τσάι, κυρίως πράσινο χωρίς ζάχαρη και μέλι.

Η διάρκεια της δίαιτας είναι 1 μήνας, κατά την οποία μπορείτε να χάσετε 10 κιλά. Αντενδείξεις: χρόνιες παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα, ανωμαλίες στην εργασία των νεφρών και άλλων οργάνων του ουροποιητικού συστήματος.

Διατροφή φαγόπυρου

Η δίαιτα φαγόπυρου δίνει καλό αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους. Αλλά αυτή είναι μια αυστηρή διατροφή με ένα λιγοστό μενού, οπότε είναι δύσκολο να ακολουθηθεί. Η αρχή είναι να χρησιμοποιείτε μόνο ένα φαγόπυρο μαγειρεμένο σε νερό χωρίς αλάτι και λάδι. Μπορείτε να φάτε φαγόπυρο σε απεριόριστες ποσότητες.

Τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση (ελάχιστη περιεκτικότητα σε λιπαρά) επιτρέπονται ως σνακ, αλλά όχι περισσότερο από ½ ποτήρι τη φορά.

Επιλογές διάρκειας:

 • 3 ημέρες (μόνο φαγόπυρο στη διατροφή),
 • 7 ημέρες (με επιτρεπόμενα σνακ)
 • 2 εβδομάδες (γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, λίγο άπαχο κρέας).

Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τη διάρκεια - από 3 έως 10 κιλά.

Αντενδείξεις: ανεπάρκεια βιταμινών, πεπτικές διαταραχές, εγκυμοσύνη και γαλουχία.

Φαγόπυρο με κρέας και λαχανικά για απώλεια βάρους

Η διατροφή φαγόπυρου απαιτεί πολλές επιλογές συμμόρφωσης: στην κλασική έκδοση - μπορείτε να φάτε φαγόπυρο μόνο, στην οικονομική έκδοση - επιτρέπεται άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα

Διατροφή Kefir

Σε δίαιτα κεφίρ, το βάρος μειώνεται γρήγορα ενώ καθαρίζει καλά τα έντερα.

Διατροφικές αρχές:

 • Τρώτε μόνο κεφίρ με ελάχιστη ποσότητα λίπους. 1-2 λίτρα. ανά μέρα.
 • Αποδοχή του κεφίρ κλασματωμένο - δεν χρειάζεται να πίνετε περισσότερα από 1 ποτήρι κάθε 2, 5 ώρες.
 • Πίνετε αρκετό νερό - τουλάχιστον 2 λίτρα την ημέρα.

Η διάρκεια της δίαιτας είναι από 2 έως 4 ημέρες. Το αποτέλεσμα είναι μείον 5 κιλά ή περισσότερο, ανάλογα με το αρχικό βάρος. Αντενδείξεις: υψηλή γαστρική οξύτητα, ουρική αρθρίτιδα, κύηση και γαλουχία, ρευματισμοί, οξείες και χρόνιες ασθένειες του γαστρεντερικού σωλήνα.

Ποια δίαιτα είναι καλύτερη

Η επιλογή του τύπου δίαιτας για απώλεια βάρους εξαρτάται από το αποτέλεσμα που θέλετε να πάρετε. Το πιο σημαντικό είναι ότι όσο πιο αυστηρή είναι η δίαιτα, τόσο μικρότερη είναι η διάρκεια, προκειμένου να αποκλειστεί η βλάβη στα πεπτικά όργανα και να μην προκαλούνται παρενέργειες και ορισμένες επιπλοκές.

Για γρήγορη απώλεια βάρους

Εάν ο στόχος είναι να χάσετε 2 έως 5 κιλά σε λίγες μέρες, η δίαιτα κεφίρ είναι η καλύτερη επιλογή σας.

Υπάρχουν άλλες αυστηρές δίαιτες, η αρχή των οποίων είναι σχεδόν η ίδια - διατηρώντας τον αριθμό των θερμίδων ανά ημέρα στο ελάχιστο. Η γρήγορη διατροφή βασίζεται στην κατανάλωση 1-2 τροφών με ελάχιστες θερμίδες και βοηθούν στον καθαρισμό των εντέρων.

Το μειονέκτημα αυτών των δίαιτων είναι ότι είναι δύσκολο να αντισταθεί, έχουν πολλές αντενδείξεις, με παρατεταμένη προσκόλληση που είναι επιβλαβείς για το σώμα. Οι γρήγορες δίαιτες είναι μια επιλογή για όσους χρειάζονται επειγόντως να χάσουν βάρος ενώ βρίσκονται σε διακοπές.

Για σταδιακή απώλεια βάρους

Οι μακροπρόθεσμες δίαιτες που διαρκούν 1 μήνα ή περισσότερο είναι δίαιτες με πολλές επιτρεπόμενες τροφές που έχουν ελάχιστες θερμίδες και έχουν τις σωστές αναλογίες λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Το αποτέλεσμα είναι έως και μείον 20 κιλά. Συνιστάται σταδιακή απώλεια βάρους για όσους είναι αρχικά υπέρβαροι.

Παραδείγματα μακροπρόθεσμων δίαιτων: αυγό, μηνιαίες θερμίδες και ούτω καθεξής.

Το πλεονέκτημα της σταδιακής απώλειας βάρους έγκειται στην απουσία του αποτελέσματος της ανάκτησης του σωματικού βάρους και στον κίνδυνο επιστροφής των χαμένων κιλών.

Το μειονέκτημα μιας αργής διατροφής είναι ότι το βάρος θα μειωθεί αργά.

Δίαιτες για την κοιλιά και τις πλευρές

Οι ειδικές δίαιτες βοηθούν στην απώλεια βάρους τοπικά, εξαλείφοντας το στρώμα λίπους στις πιο προβληματικές περιοχές. Μια δίαιτα που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την κοιλιά βασίζεται στις ακόλουθες αρχές:

 • Η απόρριψη γρήγορων και αργών υδατανθράκων καταναλώνεται μόνο το πρωί (έως 12 ώρες).
 • Το ανανά και το γκρέιπφρουτ, που προκαλούν καύση λίπους, πρέπει να περιλαμβάνονται στο μενού.
 • Αποφύγετε το αλάτι και το λάδι - μόνο χυμός λεμονιού χρησιμοποιείται για να ντύσει σαλάτες.
 • Η χρήση ζωμών με βάση το μαϊντανό και τα ροδαλά ισχία, τα οποία απομακρύνουν την περίσσεια υγρών και τοξινών από το σώμα.
 • Καθημερινή διαθεσιμότητα γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στο μενού.
 • Άρνηση λάχανου, που οδηγεί σε συσσώρευση αερίου.
 • Τακτική κατανάλωση φρέσκιας σαλάτας αγγουριού.

Συνδυάστε τη σωστή διατροφή και την τακτική άσκηση. Μόνο μια ολοκληρωμένη προσέγγιση θα σας βοηθήσει να έχετε ένα θετικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, εάν πρέπει να χάσετε βάρος στο στομάχι, συνιστάται να υποβληθείτε σε καλλυντικές διαδικασίες, όπως: Β. Περιτυλίγματα σώματος που βοηθούν στην καύση λίπους.