Κετογονική δίαιτα

Τρόφιμα για την κετογονική διατροφή

Η κετογονική δίαιτα που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι για απώλεια βάρους σήμερα σχεδιάστηκε στην πραγματικότητα για τη θεραπεία ατόμων με επιληψία. Εξαιτίας αυτού, πολλοί κατάφεραν να μειώσουν τις εκδηλώσεις αυτής της «τρομερής» ασθένειας στα παιδιά τους, και μερικοί ακόμη και ξεχνούν εντελώς την ύπαρξή της.

Λόγω του γεγονότος ότι η πρόοδος δεν σταματά, η κετογενής δίαιτα χρησιμοποιείται σπάνια για το σκοπό αυτό. Αλλά ανάμεσα στους λάτρεις ενός υγιούς, λεπτού και διογκωμένου σώματος, έχει γίνει πολύ δημοφιλής.

Εξάλλου, βοηθά στο στέγνωμα του σώματος, ρίχνει επιπλέον κιλά ενώ διατηρεί τη μυϊκή μάζα, την οποία δεν επιτυγχάνουν όλες οι δίαιτες. Επίσης, η κετογονική δίαιτα λειτουργεί καλά με την άσκηση και αυξάνει περαιτέρω την αποτελεσματικότητά της.

Βασικές αρχές διατροφής

Η κετογονική δίαιτα για απώλεια βάρους βασίζεται σε τρεις βασικές έννοιες - πρωτεΐνη, κετόνη και κέτωση. Πρωτεΐνη - η υψηλή παρουσία της στα τρόφιμα εμποδίζει το σώμα να στεγνώσει τους μύες. Αντ 'αυτού, παίρνει ενέργεια από αποθήκες λίπους, μειώνοντας το σωματικό λίπος, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια βάρους.

Η κετόνη είναι υποκατάστατο των υδατανθράκων, οι οποίοι είναι η ενέργεια του σώματός μας και αποθηκεύονται συχνά σε εφεδρεία. Από ιατρική άποψη, οι κετόνες είναι τα προϊόντα διάσπασης των λιπών. Εάν αυτή η διαδικασία προκαλείται τεχνητά (δηλαδή, εξαλείφοντας εντελώς τη χρήση υδατανθράκων), τότε οι επιβλαβείς ουσίες αρχίζουν να συσσωρεύονται στο σώμα, το οποίο από μόνο του είναι επικίνδυνο.

Πόσιμο νερό σε μια κετογονική δίαιτα

Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβετε ότι εάν θέλετε να χάσετε βάρος σε μια κετογονική δίαιτα, πρέπει να μάθετε να απομακρύνετε τεχνητά αυτές τις ουσίες από το σώμα. Και μπορείτε να το κάνετε με διάφορους τρόπους:

  • Πίνετε πολλά υγρά (οι τοξίνες απλώς ξεπλένονται από το σώμα και αποβάλλονται φυσικά).
  • Άσκηση (κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα ιδρώνει και απελευθερώνεται μαζί με τα δηλητήρια ιδρώτα).
  • 1-2 φορές την εβδομάδα για να αναπληρώσετε τα αποθέματα γλυκογόνου, δηλαδή να τρώτε υδατάνθρακες.

Σημειώστε ότι η κετογονική δίαιτα δεν αποκλείει εντελώς τους υδατάνθρακες από τη διατροφή, αλλά μάλλον τους μειώνει σε 30 γραμμάρια την ημέρα. Αυτή η ποσότητα δεν είναι αρκετή για να διατηρήσει τα αποθέματα γλυκογόνου στην κανονική περιοχή. Για αυτό, πρέπει να συμφωνηθούν οι ημέρες αποκατάστασης. Πρέπει να τρώτε ως εξής - 5 ημέρες μόνο τροφή πρωτεΐνης, 2 ημέρες υδατάνθρακες.

Μενού διατροφής

Το μενού της κετογονικής διατροφής, όπως έχετε ήδη καταλάβει, αποτελείται από πρωτεϊνικές τροφές. Ο:

  • ένα ψάρι;
  • Σάρκα;
  • Αυγά;
  • Τυρί;
  • Τυρί cottage;
  • Γάλα;
  • Κεφίρ.

Τα λαχανικά επιτρέπονται επίσης διατηρώντας αυτήν τη διατροφή. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι περιέχουν υδατάνθρακες, οπότε θα πρέπει να τα καταναλώνετε πάρα πολύ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παρακάτω μενού (μπορείτε να αλλάξετε κάτι, αλλά σύμφωνα με τις ενδείξεις θα πρέπει να είναι το ίδιο).

ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ

Συνήθως, οι περισσότεροι από εμάς τρώνε ομελέτα το πρωί. Και δεδομένου ότι τα αυγά βρίσκονται στη λίστα των επιτρεπόμενων τροφίμων, μπορούν να μετατραπούν σε ομελέτα για πρωινό. Συνιστάται να το μαγειρέψετε με ένα ζευγάρι 2 αυγών χωρίς να προσθέσετε λάδι. Μπορείτε να φάτε την ομελέτα σε καθαρή μορφή ή να προσθέσετε 1 ντομάτα και ψιλοκομμένα λαχανικά.

Ας μετρήσουμε λοιπόν τους υδατάνθρακες. Τα αυγά είναι περίπου 0, 7 γραμμάρια, οι ντομάτες και τα βότανα είναι 5 γραμμάρια το καθένα και αποδεικνύεται ότι ένα τέτοιο πρωινό περιέχει μόνο 11 γραμμάρια υδατανθράκων. Όχι κακό.

Ομελέτα ντομάτας στην κετογονική διατροφή

δείπνο

Για μεσημεριανό γεύμα μπορείτε να μαγειρέψετε οποιοδήποτε κρέας (100 γραμμάρια) της επιλογής σας (εκτός από το χοιρινό, καθώς δεν είναι καθόλου προϊόν διατροφής)Το βόειο κρέας πρέπει να προτιμάται. Το κρέας μπορεί να μαγειρευτεί, να βράσει στον ατμό ή να ψηθεί στο φούρνο χωρίς λάδι. Το κοκκινιστό λαχανικό στιφάδο (μερίδα 100 γραμμάρια) μπορεί να χρησιμεύσει ως συνοδευτικό πιάτο. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα μικρό κομμάτι τυρί (όχι περισσότερο από 40 γραμμάρια), ένα αγγούρι και φρέσκια πράσινη σαλάτα στο γεύμα σας.

Μετράμε την ποσότητα υδατανθράκων. Το στιφάδο λαχανικών στον ατμό περιέχει περίπου 7 γραμμάρια, αγγούρι - 4 γραμμάρια. Το κρέας και το τυρί δεν περιέχουν υδατάνθρακες. Το σύνολο είναι μόνο 11 γραμμάρια.

δείπνο

Για δείπνο, αντί για κρέας, μπορείτε να φάτε ένα κομμάτι ψάρι (περίπου 200 γραμμάρια) και να προσθέσετε μερικά πράσινα φύλλα μαρουλιού, ένα αγγούρι και μια ντομάτα. Μπορείτε επίσης να φάτε ένα βραστό αυγό. Ένα τέτοιο δείπνο είναι ελαφρύ και θα σας απαλλάξει από την αίσθηση βαρύτητας στο στομάχι.

Ας υπολογίσουμε την ποσότητα υδατανθράκων σε αυτό το δείπνο. Ψάρια - όπως στο κρέας, δεν υπάρχουν υδατάνθρακες, αυγό περίπου 0, 7 γραμμάρια, ντομάτα 5 γραμμάρια, φρέσκο αγγούρι 4 γραμμάρια και μαρούλι 1, 3 γραμμάρια, συνολικά 12 γραμμάρια.

Και αν μετρήσετε τους συνολικούς υδατάνθρακες που καταναλώσατε, παίρνετε 34 γραμμάρια, που είναι πολύ λίγα. Εάν, ενώ κάνετε δίαιτα, αισθάνεστε υπνηλία ή αισθάνεστε κουρασμένοι γρήγορα, πρέπει να αυξήσετε την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνονται κατά 2 φορές (έως 60 γραμμάρια).

Δεδομένου ότι αυτή η δίαιτα προκαλεί την τεχνητή παραγωγή κετονών, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση της υγείας, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εκ των προτέρων. Διαφορετικά, διατρέχετε κίνδυνο επιδεινώσεων ή νέων ασθενειών ως "μπόνους".