Δίαιτα για Σακχαρώδη Διαβήτη Τι πρέπει και τι δεν πρέπει

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία από τις πιο κοινές ασθένειες στον κόσμο. Παρά την πολυπλοκότητα, υπάρχουν μέθοδοι που μπορούν να κάνουν τη ζωή ενός ατόμου πολύ πιο εύκολη. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη διατροφή.

Εάν τηρείτε μια σωστά συνταγογραφημένη διατροφή, ο διαβήτης σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη γενική σας ευημερία και μειώνει επίσης την πιθανότητα διαφόρων τύπων επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων κλπ.

Τύποι δίαιτας

Η διατροφή στον διαβήτη καθορίζεται ανάλογα με τον τύπο της ίδιας της νόσου και την ηλικιακή κατηγορία. Υπάρχουν λοιπόν γενικές αρχές για την οικοδόμηση μιας σωστής διατροφής που προσαρμόζονται με βάση τους επιμέρους δείκτες του ανθρώπινου σώματος.

Δεδομένου ότι είναι αδύνατο να θεραπευτεί η ασθένεια, ορίζεται ένα συγκεκριμένο μενού για τη μείωση του κινδύνου. Η κατανάλωση της κατάλληλης ώρας σε μια σαφώς καθορισμένη ώρα είναι σημαντική για:

 • Μείωση του κινδύνου χρόνιων και οξέων επιπλοκών,
 • Διατήρηση καλής υγείας και σχετικά ισχυρής ανοσίας,
 • Αποτρέψτε ή χάστε την αύξηση βάρους
 • διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα εντός αποδεκτών ορίων.

Υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη. Με άλλα λόγια, το πρώτο ονομάζεται ινσουλινοεξαρτώμενο. Η ανάπτυξή του συνδέεται με τη βλάβη και το θάνατο των κυττάρων στο πάγκρεας που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης.

Με αυτό, η δίαιτα στοχεύει στη διατήρηση της διαδικασίας θεραπείας με ινσουλίνη και, μάλλον, είναι μια πρόσθετη μέθοδος ελέγχου της νόσου. Οι αρχές του είναι παρόμοιες με αυτές που ακολουθούν οι υγιείς άνθρωποι για να επιτύχουν μια καλή σιλουέτα και ευεξία.

Η κύρια διαφορά είναι ότι πρέπει να υπολογιστεί η ποσότητα των υδατανθράκων. Δεδομένου ότι η θεραπεία του διαβήτη τύπου 1 είναι η χρήση ινσουλίνης, πρέπει να παρακολουθείτε το ποσοστό της καθημερινής σας διατροφής που περιέχει υδατάνθρακες. Κατά κανόνα, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60%.

Δεδομένου ότι ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται σε υπέρβαρα άτομα, ακόμη και ανεξάρτητα από την ινσουλίνη, η διατροφή είναι η πρώτη προτεραιότητα. Στα αρχικά στάδια της νόσου ή ήπια, ο στόχος είναι να απαλλαγούμε από το υπερβολικό βάρος ορθολογικά.

Όταν ο διαβήτης αυτού του τύπου φτάσει σε μέτρια ή και σοβαρή μορφή, συνταγογραφούνται φάρμακα για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα ή της ινσουλίνης εκτός από τη διατροφή. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή στη σωματική δραστηριότητα. Χάρη σε αυτά, ένα πρόβλημα όπως η παχυσαρκία μπορεί να λυθεί χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Οι πιο δημοφιλείς δίαιτες είναι τα λεγόμενα τραπέζια 8 και 9. Ο όγδοος πίνακας διατροφής είναι για άτομα που είναι υπέρβαρα ή επιρρεπή σε υπέρβαρο. Το ένατο λαμβάνεται ως βάση για τον καθορισμό της διατροφής για διαβητικούς.

Διατροφή νούμερο 9 για διαβήτη

Η δίαιτα Νο 9 θεωρείται θεραπευτική και συνταγογραφείται για την ομαλοποίηση του μεταβολισμού (υδατάνθρακες). Λέγεται επίσης ότι προλαμβάνει διαταραχές που σχετίζονται με το μεταβολισμό του λίπους. Η θερμιδική του περιεκτικότητα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2500 kcal.

Μια τέτοια δίαιτα χαρακτηρίζεται ως εξής:

 • η περιεκτικότητα σε θερμίδες θα πρέπει να μειωθεί καταναλώνοντας ζωικά λίπη και υδατάνθρακες που είναι εύπεπτα (εξαιρούνται τα γλυκά και η ζάχαρη).
 • μερική μείωση ή πλήρης εξάλειψη της χοληστερόλης και του αλατιού,
 • καταναλώνουν περισσότερες βιταμίνες και φυτικές ίνες,
 • η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη πρέπει να είναι στο φυσιολογικό εύρος.

Όλες οι υγιεινές δίαιτες, συμπεριλαμβανομένης της ένατης, βασίζονται στην κατάλληλη πρόσληψη τροφής. Πρέπει να τρώτε συχνά και σε μικρές μερίδες. Συνολικά, η συχνότητα πρέπει να είναι 5 ή 6 φορές την ημέρα.

Τα τηγανητά ή στον ατμό πιάτα πρέπει να τρώγονται όσο το δυνατόν λιγότερο ή να ξεχνιούνται εντελώς. Αρχικά πρέπει να ψηθεί και να ψηθεί. Είναι καλύτερο να σχεδιάσετε ένα μενού για την εβδομάδα, καθώς αυτό θα σας διευκολύνει να παρακολουθείτε τα πράγματα. Τα ακόλουθα προϊόντα προτιμώνται ιδιαίτερα:

 • άπαχο κρέας
 • άπαχο ψάρι
 • Λαχανικά που δεν περιέχουν περισσότερο από 5% υδατάνθρακες,
 • Φρούτα (όχι όλα),
 • φυσικά ποτά χωρίς ζάχαρη.

Στην περίπτωση των μπαχαρικών και των αυγών, η κατανάλωσή τους θα πρέπει να είναι περιορισμένη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους κρόκους αυγών. Η ποσότητα πρωτεΐνης ανά ημέρα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1, 5 τεμάχιο. Εκτός από το γεγονός ότι τα γλυκά πρέπει να εξαιρούνται από το μενού για διαβήτη, ζυμαρικά, ζυμαρικά και σφολιάτα, απαγορεύονται επίσης τα λαχανικά τουρσί.

Οι μπανάνες, οι χουρμάδες, τα σύκα, τα σταφύλια και όλα τα παράγωγά τους γενικά δεν πρέπει να καταναλώνονται. Το ίδιο ισχύει για λίπη όπως το χοιρινό, το αρνί και το βόειο κρέας. Για να πάρετε τα απαραίτητα λιπαρά, θα πρέπει να τρώτε βούτυρο (όχι αλάτι) και φυτικό έλαιο με μέτρο.

Η δίαιτα νούμερο 9 είναι η βάση για το διορισμό της απαραίτητης διατροφής. Ανάλογα με τους προσωπικούς δείκτες του ατόμου με διαβήτη, θα προσαρμοστεί. Υπάρχουν διάφοροι τύποι δίαιτας που μπορείτε να συνδυάσετε και να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει.

Τι είναι η μονάδα ψωμιού;

Δεδομένου ότι η σωστή διατροφή για τους διαβητικούς αφορά την κατανάλωση συγκεκριμένης ποσότητας υδατανθράκων, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να καθορίσετε αυτόν τον εκτιμώμενο κανόνα, ο οποίος εξαρτάται από το πόσο και τι τρόφιμα πρέπει να φάτε.

Όλα τα προϊόντα που περιέχουν υδατάνθρακες έχουν διαφορετικές φυσικές ιδιότητες και θερμίδες. Αυτές οι ιδιότητες δεν υπόκεινται στη συνήθη μέθοδο μέτρησης. Επιπλέον, η διατροφή στον σακχαρώδη διαβήτη απαιτεί αυξημένο έλεγχο της καθημερινής πρόσληψης.

Για να διευκολυνθεί ο προσδιορισμός του πόσο χρειάζεστε για να καταναλώσετε αυτό ή εκείνο το προϊόν και να μην υπερβείτε το επιτρεπτό, οι διατροφολόγοι εισήγαγαν τον όρο "μονάδα ψωμιού". Η έννοια χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου ένας διαβητικός συνταγογραφείται ινσουλίνη.

Με μια τέτοια μονάδα μέτρησης, είναι πολύ πιο εύκολο για ένα άτομο να καταλάβει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να φάει και να πιει. Συγκεντρώνει την υγιεινή διατροφή του βάσει προσωπικών δεικτών και μπορεί επίσης να αντικαταστήσει ορισμένες τροφές με άλλες με υδατάνθρακες.

Συνήθως, ένα άτομο πρέπει να καταναλώνει 18 έως 25 τέτοιες μονάδες την ημέρα. Δεδομένου ότι πρέπει να υπάρχουν πέντε γεύματα, είναι λογικό να κατανέμεται πάντα αυτό το ποσό ορθολογικά. Η κύρια δόση πρέπει να εισέλθει στο σώμα κατά το πρώτο μισό της ημέρας. Για να παρακολουθείτε τον αριθμό των μονάδων ψωμιού που καταναλώνονται, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα καθημερινό μενού.

Πόσες θερμίδες καταναλώνουν την ημέρα;

Η δίαιτα σακχαρώδους διαβήτη απαιτεί την εξάλειψη πολλών τροφίμων και πιάτων που προηγουμένως είχαν συμπεριληφθεί στην καθημερινή διατροφή. Ωστόσο, δεν πρέπει να συγχέετε τα τρόφιμα που σας επιτρέπουν να ομαλοποιήσετε τα επίπεδα σακχάρου με αυτά που είναι απαραίτητα για να χάσετε αυτά τα περιττά κιλά.

Ο στόχος της δίαιτας στον διαβήτη τύπου 1 είναι ακριβώς να υπολογίσει σωστά την ανάγκη για ινσουλίνη. Η περιεκτικότητα σε θερμίδες δεν είναι τόσο σημαντική σε αυτή την περίπτωση. Πρέπει να παρακολουθείται για να μην πάρει βάρος.

Η διατροφή διαβήτη τύπου 2 απαιτεί αυξημένο έλεγχο της πρόσληψης θερμίδων καθώς συχνά αναπτύσσεται με την παχυσαρκία. Ωστόσο, δεν αξίζει τον κόπο να φτάσουμε στο φανατισμό.

Ημερολόγιο τροφίμων και τροφίμων για τον διαβήτη

Ο αριθμός των θερμίδων ανά ημέρα υπολογίζεται ανάλογα με τους επιμέρους δείκτες του σώματος. Η ίδια η δίαιτα πρέπει να είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες, αλλά δεν σημαίνει πλήρη έλλειψη υδατανθράκων. Πρέπει να τρώτε χορτάτα, αλλά είναι σημαντικό να μην τρώτε υπερβολικά.

Όταν τίθεται το ερώτημα τι να φάτε με διαβήτη τύπου 2, πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει σχεδόν να καθίσετε σε φρυγανιά και νερό. Αυτό είναι απολύτως αδύνατο. Η διατροφή πρέπει να είναι πλήρης και να περιέχει βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Υπάρχουν αρκετές συνταγές για νόστιμα, χορταστικά και ταυτόχρονα υγιεινά πιάτα που δεν θα σας επιτρέψουν να ξεκουραστείτε, αλλά ταυτόχρονα ένα άτομο θα είναι γεμάτο δύναμη και ενέργεια. Ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται και πόσες θερμίδες επιτρέπονται την ημέρα θα πρέπει να συζητηθούν με το γιατρό σας.

Χρήσιμα και ανθυγιεινά τρόφιμα

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι διαφορετικές. Είναι λιγότερο αυστηρά για ένα υγιές άτομο από ό, τι για κάποιον που έχει διαγνωστεί με διαβήτη. Αλλά σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Διαφέρουν στον κύριο κατάλογο προϊόντων, ο οποίος χωρίζεται σε υγιεινά και επιβλαβή για διαβητικούς.

Χρήσιμος

 • όλα τα είδη λαχανικών,
 • Χόρτα (σπανάκι, ξινή, άνηθος),
 • Μανιτάρια,
 • Κρέας και ψάρι (άπαχο),
 • Καφές και τσάι,
 • Μεταλλικό νερό.

Επιβλαβής

Μέτρια αύξηση της ζάχαρης:

 • Πατάτα,
 • Σιτηρά,
 • Ζυμαρικά, επίσης σκληρά είδη,
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η ζάχαρη αυξάνεται κατακόρυφα:

 • Γλυκα,
 • Μέλι,
 • Ποτά με προσθήκη ζάχαρης,
 • Αλκοόλ,
 • Σταφύλια και τα παράγωγά τους,
 • καυτερά και αλμυρά μπαχαρικά.

Αυτή η κατηγορία προϊόντων είναι ευρέως αναγνωρισμένη και χρησιμοποιείται συχνά ως βάση για την ανάπτυξη μενού για τον σακχαρώδη διαβήτη. Αλλά αυτό που είναι καλό για τον ένα μπορεί να αποδειχθεί κακό για κάποιον άλλο. Δεδομένου ότι όλα είναι σχετικά, καθορίζεται μια ατομική δίαιτα για κάθε διαβητικό.

Πώς να φάτε όταν είστε παχύσαρκοι

Πιστεύεται ότι για να χάσετε βάρος, πρέπει να ακολουθήσετε μια αυστηρή δίαιτα χαμηλών θερμίδων. Αλλά το θέμα είναι ότι δεν λειτουργεί. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι εάν μειώσετε την περιεκτικότητα σε θερμίδες της διατροφής σας, τίποτα δεν συμβαίνει παρά μόνο ένα συνεχές αίσθημα πείνας, λιποθυμίας, νευρικότητας και άλλα πράγματα.

Με μια τέτοια δίαιτα, θα είναι δυνατό να χάσετε βάρος κυριολεκτικά κατά μερικά κιλά, αλλά εάν το σώμα χαρακτηρίζεται από ελαστικότητα και καλούς μυς ταυτόχρονα, τότε αυτό είναι το μόνο που θα το αφήσει στην αρχή. Το υποδόριο λίπος δεν θα πάει πουθενά και μερικές φορές, αντίθετα, θα συσσωρευτεί ακόμη περισσότερο.

Μια πρωτεϊνική δίαιτα περιλαμβάνει ενεργή πρόσληψη πρωτεΐνης και ταυτόχρονη μείωση της ποσότητας λιπών και υδατανθράκων. Η προσέγγιση από μόνη της δεν είναι κακή, αλλά έχει επίσης τις δικές της αποχρώσεις. Και πάλι, είναι αδύνατο να το παρακάνετε με πρωτεΐνες και απαγορεύεται εντελώς να αποκλείσετε τα λίπη από τη διατροφή. Η έλλειψη υδατανθράκων οδηγεί σε απώλεια ενέργειας.

Στο τέλος, όλα καταλήγουν σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και πάλι. Από μόνο του είναι απαραίτητο να μειωθεί η ζάχαρη. Δεν είναι ακριβώς σωτήρια όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, αλλά από όλες τις απεικονίσεις είναι η καλύτερη. Το πλεονέκτημά του είναι ότι εισέρχονται στο σώμα όλα τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται για τη διατήρηση της ζωτικής δραστηριότητας.

Έτσι, όταν υπάρχουν λογικές ποσότητες φυσικών λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων, το σώμα δεν χρειάζεται να κάνει αποθέσεις. Ο μεταβολισμός αρχίζει να λειτουργεί σαν ρολόι, δεν υπάρχει χρόνια πείνα, τα συμπτώματα της νόσου ουσιαστικά εξαφανίζονται και το άτομο γίνεται πιο ενεργό.

Διατροφή για διαβήτη τύπου 1

Η διατήρηση ενός υγιούς σώματος με διαβήτη τύπου 1 απαιτεί την ίδια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων. Αλλά σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι αυστηρό. Ο αριθμός του πίνακα δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο εδώ, αν και ο αριθμός διατροφής 9 χρησιμοποιείται συχνά ως βάση.

Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και η δράση της ινσουλίνης είναι πολύ διαφορετική, οπότε είναι αρκετά δύσκολο να κανονικοποιηθούν οι δείκτες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη διατροφή. Όσο λιγότεροι υδατάνθρακες εισέρχονται στο σώμα, τόσο λιγότερη ινσουλίνη χρειάζεται.

Είναι αυτονόητο ότι η δική σας διατροφή συνδέεται με την προσωπική σας δόση ινσουλίνης. Επομένως, κατά το σχεδιασμό του μενού σας, πρέπει να λάβετε υπόψη την ποσότητα του φαρμάκου. Είναι προτιμότερο να το προγραμματίζετε ανά ημέρα για να είναι πιο εύκολο να παρακολουθείτε.

Διατροφή για διαβήτη τύπου 2

Επειδή ο διαβήτης τύπου 2 είναι λιγότερο πολύπλοκος από τον διαβήτη τύπου 1, η διατροφή είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους και την πρόληψή του στο μέλλον. Και πάλι, συνιστάται μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες. Φυσικά, πρόκειται για μια κατά προσέγγιση δίαιτα που θα προσαρμοστεί. Η σημασία του έγκειται στην ομαλοποίηση της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα, καθώς και στον έλεγχο της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Μερικοί άνθρωποι εξασκούνται να παίρνουν διάφορα χάπια διατροφής και να τα αντιμετωπίζουν με λαϊκές θεραπείες. Θα πρέπει να ξεχάσετε το πρώτο γιατί αυτά τα φάρμακα είναι στην καλύτερη περίπτωση άσκοπα.

Οι λαϊκές θεραπείες, κατά κανόνα, αποτελούνται από βότανα και αφεψήματα. Εάν καταλαβαίνετε πραγματικά τα φαρμακευτικά φυτά, μπορεί να λειτουργήσουν, αλλά δεν πρέπει να τα κάνετε τη βάση της θεραπείας.

Νεφρική ανεπάρκεια

Στο πλαίσιο της νόσου, μπορεί να αναπτυχθεί νεφρική ανεπάρκεια. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν προκαλείται από διαιτητική πρωτεΐνη, όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν, αλλά μάλλον από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Διαβητική Νεφροπάθεια και Διαβητική Διατροφή

Η ενεργός ανάπτυξη μιας τέτοιας ασθένειας αναστέλλεται όταν το επίπεδο γλυκόζης επιστρέψει στο φυσιολογικό. Η δίαιτα βοηθάει σε αυτό. Οι πρωτεΐνες δεν αποκλείονται από τη διατροφή, αλλά πρέπει να δουλέψετε με υδατάνθρακες. Η σωστή διατροφή που διατίθεται στους απλούς ανθρώπους μπορεί ακόμη και να οδηγήσει στην πλήρη αποκατάσταση των νεφρών.

Ωστόσο, όταν η διαδικασία φτάσει στα άκρα, δεν υπάρχει επιστροφή σε υγιή νεφρά. Επιπλέον, σε μια τέτοια περίπτωση, μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να επιταχύνει την καταστροφική διαδικασία. Για να μην οδηγήσετε σε αυτό, πρέπει να παρακολουθείτε την κατάστασή σας και να ελέγχετε τη διατροφή σας. Ένας πίνακας που δημιουργήθηκε για εσάς θα βοηθήσει εάν είναι απαραίτητο, στον οποίο προγραμματίζονται πιάτα και δόσεις ινσουλίνης.

Άλλα σημαντικά σημεία

Ο διαβήτης μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Στα παιδιά, αυτό μπορεί να συμβεί στο πλαίσιο της υπερκατανάλωσης προϊόντων αλευριού, γλυκών. Η εύρεση του προβλήματος εγκαίρως και η έναρξη με τη σωστή λύση μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις επιπλοκές.

Στις γυναίκες, η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους. Το συνεχές άγχος, η άφθονη ποσότητα διατροφής (κυρίως ανθυγιεινά τρόφιμα) και η έλλειψη άσκησης μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία και, ως αποτέλεσμα, σε διαβήτη τύπου 2.

Πολύ συχνά υπάρχει μια κατάσταση όταν η ασθένεια εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό οφείλεται σε ορμονικές ανισορροπίες. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μια γυναίκα μπορεί να καταναλώνει ενεργά τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν ανάπτυξη διαβήτη.

Κατά κανόνα, υπάρχει μια λιγότερο αυστηρή δίαιτα για έγκυες γυναίκες, η οποία αποσκοπεί στην εξομάλυνση των διαδικασιών στο σώμα και την απώλεια μερικώς βάρους, αλλά ταυτόχρονα δεν βλάπτει το έμβρυο.

Σε περίπτωση διαβήτη κύησης ή διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια αυστηρή δίαιτα πρέπει να συζητείται μόνο με έναν ειδικό. Η διατροφή πρέπει να προσαρμόζεται λαμβάνοντας υπόψη την παράλληλη ανάπτυξη του εμβρύου. Εξαιρώντας τα προϊόντα, μπορείτε να βλάψετε το αγέννητο παιδί.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται κάπως λιγότερο συχνά στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν ελαφρώς επιταχυνόμενο μεταβολισμό. Αλλά το πρόχειρο φαγητό, ο εθισμός στο αλκοόλ και η μικρή σωματική δραστηριότητα μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε ένα τέτοιο πρόβλημα.